Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Maach)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma filetów z ryby
do natarcia ryby:
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki bengalskiej musztardy
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • 3 łyżki oleju (najlepiej z gorczycy)
  • pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie kilka małych papryczek chili
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • trochę natki kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę nacieramy solą i kurkumą, zostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Na patelni podgrzewamy mocno olej gorczycowy, następnie zmniejszamy ogień.
  3. Kawałki ryby obsmażamy krótko z obu stron, wyjmujemy.
  4. Na olej wrzucamy nasiona czarnuszki, smażymy przez chwilę.
  5. Dodajemy pastę gorczycową (bengalską musztardę), smażymy mieszając przez około 2 minuty, aż delikatnie zmieni kolor i nieco zgęstnieje.
  6. Dodajemy około 3/4 szklanki wody, troszkę cukru (ok. pół łyżeczki), mieszamy,
  7. Dosalamy do smaku.
  8. Układamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień, przykrywamy.
  9. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  10. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  11. Możemy posypać natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalska-ryba-sosie-musztardowym-shorshe-bata-mach