Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Maach)
- pół kilograma filetów z ryby
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki bengalskiej musztardy
- pół łyżeczki nasion czarnuszki
- 3 łyżki oleju (najlepiej z gorczycy)
- pół łyżeczki cukru
- opcjonalnie kilka małych papryczek chili
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- trochę natki kolendry do przybrania
- Rybę nacieramy solą i kurkumą, zostawiamy na kilkanaście minut.
- Na patelni podgrzewamy mocno olej gorczycowy, następnie zmniejszamy ogień.
- Kawałki ryby obsmażamy krótko z obu stron, wyjmujemy.
- Na olej wrzucamy nasiona czarnuszki, smażymy przez chwilę.
- Dodajemy pastę gorczycową (bengalską musztardę), smażymy mieszając przez około 2 minuty, aż delikatnie zmieni kolor i nieco zgęstnieje.
- Dodajemy około 3/4 szklanki wody, troszkę cukru (ok. pół łyżeczki), mieszamy,
- Dosalamy do smaku.
- Układamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień, przykrywamy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Możemy posypać natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalska-ryba-sosie-musztardowym-shorshe-bata-mach
3.2.2885