Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)
Składniki/Ingredients:
1 kurczak
500 gramów zimowego melona
5 ząbków czosnku
5 cm kawałek korzenia imbiru
8-10 listków curry
2 średnie cebule
1-2 zielone papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 pomidory
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mieszanki garam masala
1 szklanka mleka kokosowego
do przyprawienia gotowego dania:
kilka listków curry
1 ząbek czosnku
4-5 szalotek lub pół niewielkiej cebuli
2-3 suszone papryczki chili
olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie/Preparation:
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
Mięso nacieramy kurkumą, solą i pieprzem, pozostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki.
Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia.
Dodajemy imbir, czosnek, zielone chili i liście curry, smażymy mieszając, aż cebula się lekko zezłoci.
Dodajemy pokrojone pomidory, kolendrę i garam masala.
Smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.
Zimowy melon obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niewielką kostkę.
Dodajemy do kurczaka, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia, aby sos nieco się zagęścił.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone szalotki, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, kilka listków curry i czerwone suszone papryczki chili.
Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-curry-kurczaka-bialej-dyni-kozhi-kumbalanga-curry