Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 500 gramów zimowego melona
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 8-10 listków curry
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1 szklanka mleka kokosowego
do przyprawienia gotowego dania:
  • kilka listków curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 szalotek lub pół niewielkiej cebuli
  • 2-3 suszone papryczki chili
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Mięso nacieramy kurkumą, solą i pieprzem, pozostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
  3. Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  4. Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki.
  5. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia.
  6. Dodajemy imbir, czosnek, zielone chili i liście curry, smażymy mieszając, aż cebula się lekko zezłoci.
  7. Dodajemy pokrojone pomidory, kolendrę i garam masala.
  8. Smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
  9. Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.
  10. Zimowy melon obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niewielką kostkę.
  11. Dodajemy do kurczaka, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia, aby sos nieco się zagęścił.
  12. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone szalotki, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, kilka listków curry i czerwone suszone papryczki chili.
  13. Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-curry-kurczaka-bialej-dyni-kozhi-kumbalanga-curry