Południowoindyjskie curry z krewetek (Royyala Iguru)
Składniki/Ingredients:
500 gramów obranych krewetek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru (ok 5 cm)
garść orzechów nerkowca
pół szklanki świeżo utartego kokosa
4-5 goździków
5 cm laska kory cynamonu
2-3 strączki zielonego kardamonu
8-10 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2-3 zielone papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
sok z połowy cytryny
10-15 listków curry
olej do smażenia
natka kolendry do posypania gotowego dania
Przygotowanie/Preparation:
Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
Goździki, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i kmin podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu.
Po ostygnięciu przyprawy mielemy razem z czosnkiem, imbirem, orzechami nerkowca i kokosem na gładką pastę, dodając niewielką ilość wody.
Obrane krewetki marynujemy w kurkumie i soli przez około 15 minut.
W rondlu rozgrzewamy olej, posiekaną cebulę podsmażamy do zeszklenia, dodajemy papryczki chili oraz liście curry, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minutę.
Dodajemy krewetki, obsmażamy przez chwilę mieszając.
Dodajemy pastę przyprawową, niewielką ilość wody, wszystko energicznie mieszamy, aby krewetki pokryły się przyprawami, smażymy przez około 1 minutę.
Zmniejszamy ogień, dodajemy około 1 szklanki wody, mieszamy.
Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Solimy do smaku, doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-krewetek-stylu-andhra-pradesh-royyala-iguru