Południowoindyjskie curry z krewetek (Royyala Iguru)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów obranych krewetek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok 5 cm)
  • garść orzechów nerkowca
  • pół szklanki świeżo utartego kokosa
  • 4-5 goździków
  • 5 cm laska kory cynamonu
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 10-15 listków curry
  • olej do smażenia
  • natka kolendry do posypania gotowego dania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
  2. Goździki, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i kmin podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu.
  3. Po ostygnięciu przyprawy mielemy razem z czosnkiem, imbirem, orzechami nerkowca i kokosem na gładką pastę, dodając niewielką ilość wody.
  4. Obrane krewetki marynujemy w kurkumie i soli przez około 15 minut.
  5. W rondlu rozgrzewamy olej, posiekaną cebulę podsmażamy do zeszklenia, dodajemy papryczki chili oraz liście curry, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minutę.
  6. Dodajemy krewetki, obsmażamy przez chwilę mieszając.
  7. Dodajemy pastę przyprawową, niewielką ilość wody, wszystko energicznie mieszamy, aby krewetki pokryły się przyprawami, smażymy przez około 1 minutę.
  8. Zmniejszamy ogień, dodajemy około 1 szklanki wody, mieszamy.
  9. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  10. Solimy do smaku, doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-krewetek-stylu-andhra-pradesh-royyala-iguru