Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 4-5 strączków zielonego kardamonu
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 3.5 szklanki wody
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w cienkie paski.
  2. Ryż płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
  3. W garnku rozgrzewamy klarowane masło lub olej, wrzucamy cebulę. Podsmażamy na złoto. Zezłoconą cebulę wyjmujemy i odkładamy na później.
  4. Na pozostały w garnku tłuszcz wrzucamy przyprawy: cynamon, kardamon, anyż, goździki i pieprz, przyprawy smażymy przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
  5. Dodajemy cukier, smażymy mieszając, aż cukier rozpuści się i zacznie pachnieć "karmelowo".
  6. Dodajemy połowę podsmażonej cebuli, odsączony z wody ryż, zalewamy wodą, solimy.
  7. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
  8. Wyłączamy ogień i, nie odkrywając, zostawiamy ryż jeszcze przez 10 minut, aby doszedł.
  9. Ugotowany ryż posypujemy resztą zezłoconej cebuli.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/parsyjski-brazowy-ryz-parsi-brown-rice