Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)
- 2 szklanki ryżu basmati
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 5 cm kawałek kory cynamonu
- 4-5 goździków
- 4-5 strączków zielonego kardamonu
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 3.5 szklanki wody
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
- Cebulę kroimy w cienkie paski.
- Ryż płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
- W garnku rozgrzewamy klarowane masło lub olej, wrzucamy cebulę. Podsmażamy na złoto. Zezłoconą cebulę wyjmujemy i odkładamy na później.
- Na pozostały w garnku tłuszcz wrzucamy przyprawy: cynamon, kardamon, anyż, goździki i pieprz, przyprawy smażymy przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
- Dodajemy cukier, smażymy mieszając, aż cukier rozpuści się i zacznie pachnieć "karmelowo".
- Dodajemy połowę podsmażonej cebuli, odsączony z wody ryż, zalewamy wodą, solimy.
- Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
- Wyłączamy ogień i, nie odkrywając, zostawiamy ryż jeszcze przez 10 minut, aby doszedł.
- Ugotowany ryż posypujemy resztą zezłoconej cebuli.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/parsyjski-brazowy-ryz-parsi-brown-rice
3.2.2885