kawalek pulpy tamaryndowej wielkości kurzego jaja lub sok z 1 cytryny
1 łyżka brązowego cukru
sól do smaku
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
Przygotowanie/Preparation:
Dale płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
Mięso kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do delikatnego zezłocenia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę i posiekane papryczki chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
Dodajemy mięso, obsmażamy mieszając.
Dodajemy odcedzone z wody dale, zalewamy trzema szklankami wody, dodajemy około 2 łyżeczek soli.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy.
Przyprawy oznaczone jako "dhansak masala" (oprócz gałki muszkatołowej) podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu. Kozieradkę dodajemy na końcu, gdyż lubi się przypalać.
Po ostygnięciu podprażone przyprawy mielemy na proszek, dodajemy gałkę muszkatołową.
Po około 20 minutach do mięsa z dalem dodajemy warzywa i zieleninę. Dolewamy jeszcze szklankę wody.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Z garnka wyjmujemy mięso, warzywa rozgniatamy, dodajemy zmielone przyprawy, wodę tamaryndową, cukier, ewentualnie solimy do smaku. Smak powinien być zbalansowany:słodko-kwaśno-słony.
Wkładamy z powrotem mięso, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5-10 minut.
Możemy posypać posiekaną natką kolendry i listkami mięty.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jagniecina-dalem-warzywami-dhansak