Upma
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka semoliny
  • 1 średnia cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno poosiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka urad dal bez skórki
  • 1 łyżeczka chana dal
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca
  • 8-10 liści curry
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 3 szklanki wody
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i zielone chili drobno siekamy.
  2. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy semolinę. Prażymy przez kilka minut ciągle mieszając, aż zacznie pachnieć i lekko zmieni kolor. Uważamy, aby nie przypalić!
  3. Podprażoną kaszę odkładamy na bok.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy gorczycę. Kiedy zacznie "strzelać", dodajemy kmin, urad dal i chana dal, smażymy mieszając do lekkiego zezłocenia dalu.
  5. Dodajemy orzechy, posiekaną papryczkę chili, asafetydę i liście curry, chwilę smażymy.
  6. Dodajemy cebulę, posiekany imbir, smażymy do zeszklenia cebuli.
  7. Dolewamy wodę, czekamy, aż zacznie wrzeć.
  8. Dodajemy powoli kaszę, mieszając, żeby nie tworzyły się grudki.
  9. Gotujemy mieszając przez około 3-4 minuty. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy troszkę cukru.
  10. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy jeszcze na około 10 minut pod przykryciem, żeby "doszła".
  11. Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/upma