Keralskie curry z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)
Składniki/Ingredients:
20-25 szalotek
1 szklanka swieżo utartego kokosa
2 suszone papryczki chili
2 świeże zielone chili
1 łyżeczka nasion kolendry
pół łyżeczki mielonej kurkumy
kilka nasion kozieradki
pół łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka pasty tamaryndowej albo kawałek pulpy wielkości orzecha włoskiego
10-15 listków curry
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki cukru
sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
Pulpę tamaryndową zalewamy ciepłą wodą (około 3/4 szklanki), zostawiamy na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odciskamy, wyrzucamy odciśniętą pulpę, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
Szalotki siekamy wzdłuż na piórka.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego
Na olej wrzucamy utarty kokos, nasiona kolendry i suszone chili.
Smażymy mieszając, aż kokos nabierze złotego koloru, pod koniec dodajemy nasiona kozieradki, smażymy jeszcze przez chwilę.
Kokos z przyprawami po ostygnięciu mielemy na pastę, dodajemy kurkumę.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną strzelać dodajemy zielone chili, liście curry i szalotki.
Smażymy mieszając, aż cebulki zaczną się rumienić.
Dodajemy wodę tamaryndową (lub pastę i około 3/4 szklanki wody) oraz pastę z kokosa z przyprawami.
Gotujemy przez około 5 minut, solimy do smaku, ewentualnie doprawiamy odrobiną cukru, sos powinien nieco zgęstnieć.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralski-sos-szalotek-prazonego-kokosa-ulli-theeyal