Keralskie curry z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 20-25 szalotek
  • 1 szklanka swieżo utartego kokosa
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 świeże zielone chili
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • kilka nasion kozieradki
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej albo kawałek pulpy wielkości orzecha włoskiego
  • 10-15 listków curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
  1. Pulpę tamaryndową zalewamy ciepłą wodą (około 3/4 szklanki), zostawiamy na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odciskamy, wyrzucamy odciśniętą pulpę, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
  2. Szalotki siekamy wzdłuż na piórka.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego
  4. Na olej wrzucamy utarty kokos, nasiona kolendry i suszone chili.
  5. Smażymy mieszając, aż kokos nabierze złotego koloru, pod koniec dodajemy nasiona kozieradki, smażymy jeszcze przez chwilę.
  6. Kokos z przyprawami po ostygnięciu mielemy na pastę, dodajemy kurkumę.
  7. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną strzelać dodajemy zielone chili, liście curry i szalotki.
  8. Smażymy mieszając, aż cebulki zaczną się rumienić.
  9. Dodajemy wodę tamaryndową (lub pastę i około 3/4 szklanki wody) oraz pastę z kokosa z przyprawami.
  10. Gotujemy przez około 5 minut, solimy do smaku, ewentualnie doprawiamy odrobiną cukru, sos powinien nieco zgęstnieć.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralski-sos-szalotek-prazonego-kokosa-ulli-theeyal