Pasanda z jagnięciny (Lamb Pasanda)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów chudej jagnięciny bez kości
marynata:
  • 150 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru 3-4 cm
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 4-5 strączków zielonego kardamonu
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 1 cebula
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki mieszanki garam masala
  • opcjonalnie 1 łyżka migdałów w płatkach
  • natka kolendry do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na kawałki około 5x5 cm i 2 cm grubości. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie spłaszczamy tłuczkiem na cienkie kotleciki.
  2. Jedną cebulę blendujemy razem z czosnkiem i imbirem na jednolitą pastę.
  3. Do otrzymanej pasty dodajemy jogurt, sól, mieloną kolendrę, kurkumę, chili, pieprz i suszone liście kozieradki, mieszamy.
  4. Mięso pokrywamy marynatą, zostawiamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.
  5. Drugą cebulę drobno siekamy.
  6. W rondlu rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy nasiona kminu, ziarna pieprzu, goździki, cynamon i kardamon. Smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  7. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru.
  8. Dodajemy wyjęte z marynaty mięso, krótko obsmażamy z obu stron.
  9. Dodajemy marynatę, mielone migdały, dolewamy pół szklanki wody, mieszamy.
  10. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nic nie przywarło do dna.
  11. Pod koniec odkrywamy i redukujemy nadmiar wody, powinniśmy uzyskać średnio gęsty sos.
  12. Dodajemy mieszankę garam masala, dwie łyżki śmietany, odrobinę cukru, ewentualnie dosalamy do smaku.
  13. Posypujemy natką kolendry.
  14. Danie możemy również posypać lekko podprażonymi płatkami migdałów.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pasanda-jagnieciny-lamb-pasanda