Keralskie curry z gorzkiego melona z prażonym kokosem (Pavakka Theeyal)
Składniki/Ingredients:
2 gorzkie melony
1 średnia cebula
1 szklanka świeżo utartego kokosa
2 suszone papryczki chili
1 łyżeczka nasion kolendry
pół łyżeczki nasion kozieradki
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka pasty tamaryndowej albo kawałek pulpy wielkości orzecha włoskiego
10-15 listków curry
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
woda
Przygotowanie/Preparation:
Owoce balsamki z grubsza obieramy (nie musimy tego robić bardzo dokładnie). Przekrawamy wzdłuż, łyżeczką usuwamy wewnętrzny gąbczasty miąższ z nasionami. Oczyszczone owoce kroimy na plasterki o grubości ok. 5 mm.
Plastry melona obficie solimy, zostawiamy na około 20 minut, aby puściły sok.
Powstały sok odlewamy, melon płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
Cebulę drobno siekamy.
Jeżeli używamy pulpy z tamaryndowca, zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody. Po około 10 minutach pulpę odciskamy. Odciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę. Jeżeli korzystamy z gotowej pasty tamaryndowej, pomijamy oczywiście namaczanie i odciskanie.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy suszone chili, nasiona kolendry i utarty kokos.
Smażymy mieszając, aż kokos nabierze złotej barwy.
Po ostygnięciu podsmażony kokos z przyprawami blendujemy na gładką pastę.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy melon, odrobinę wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy nasiona gorczycy i liście curry. Smażymy mieszając przez około 1 minutę.
Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z cebulą i melonem, dodajemy również mieloną kurkumę, pastę kokosową, wodę tamaryndową lub tamaryndową pastę rozmieszaną w 1 szklance wody.
Wszystko mieszamy, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
Dodajemy 1-2 łyżeczki cukru, solimy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-curry-gorzkiego-melona-prazonym-kokosem-pavakka-theeyal