Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę, miętę, pastę czosnkowo-imbirową, cynamon, sól, jajko i tartą bułkę. Mięsną masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
Pulpety obsmażamy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
Migdały lub nerkowce zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i zostawiamy na około 10 minut. Następnie blendujemy je na gładką pastę.
Cebulę drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zeszklenia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę oraz łyżeczkę soli, smażymy mieszając przez około dwie minuty.
Dodajemy posiekane pomidory, mielone chili, kmin rzymski oraz kolendrę, smażymy mieszając, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje.
Dodajemy podsmażone pulpety, delikatnie mieszamy, żeby pokryły się przyprawami, dodajemy około 3/4 szklanki wody.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Do sosu dodajemy zblendowane orzechy, śmietankę, rozgniecione strączki kardamonu, mieszankę garam masala i suszone liście kozieradki.Wszystko mieszamy. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
Dusimy jeszcze przez 10 minut, sos powinien się zagęścić.
Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pulpety-jagniece-kremowym-pomidorowym-curry-lamb-kofta-curry