Ryż dokładnie płuczemy, zostawiamy do namoczenia na pół godziny, po czym odcedzamy.
Mleko podgrzewamy, dodajemy nitki szafranu, zostawiamy, aby puściły kolor.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, podsmażmy przez około 30 sekund cynamon, kardamon, goździki, indyjski liść laurowy, koper włoski i czarny kminek.
Dodajemy odcedzony z wody ryż, mielony imbir, smażymy ryż mieszając przez około 1 minutę.
Zalewamy wodą, solimy, dodajemy mleko z szafranem, doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień do minimum, szczelnie przykrywamy, gotujemy przez 8-10 minut. Wyłączamy ogień, zostawiamy przykryty ryż jeszcze przez 10 minut, żeby "doszedł".
Cebulę kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, podsmażamy cebulę na złoty kolor.
Dodajemy orzechy, smażymy do zrumienienia, dodajemy rodzynki.
Cebulę, orzechy, rodzynki i świeże owoce dodajemy do ugotowanego ryżu, delikatnie wszystko mieszamy.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pilaw-kaszmirsku-kashmiri-pulao