Południowoindyjski ryż kokosowy (thengai sadam)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka ryżu (możemy wykorzystać ugotowany wcześniej ryż: 2-3 szklanki)
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • opcjonalnie pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka nasion urad dal
  • 1 łyżeczka nasion ciecierzycy channa dal
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 1 zielona chili
  • 8-10 listków curry
  • szczypta asafetydy
  • garść orzechów nerkowca (mogą być również surowe orzeszki ziemne)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż gotujemy na sypko - przepis tutaj.
  2. Zieloną papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno kroimy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kminu, urad dal i channa dal. Smażymy mieszając, aż gorczyca zacznie "strzelać", a dale przyrumienią się.
  4. Dodajemy posiekany imbir, chili, asafetydę, orzechy i liście curry. Smażymy przez chwilę mieszając.
  5. Na końcu dodajemy kokos, smażymy do delikatnego zrumienienia.
  6. Mieszamy wszystko z ugotowanym ryżem, ewentualnie solimy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/poludniowoindyjski-ryz-kokosowy-thengai-sadam