Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w ok. 3 cm kostkę (możemy również ugotować szybko ziemniaki w kuchence mikrofalowej).
Cebulę i pomidory drobno siekamy.
Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 15 minut, aby zmiękły. Blendujemy je następnie z niewielką ilością wody na gladką masę.
W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i smażymy je przez chwilę dla wydobycia aromatu.
Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszajac, aż lekko się zezłoci.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy przez chwilę mieszając.
Dodajemy sproszkowane przyprawy, sól i pokrojone pomidory.
Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się i odparuje z nich woda. Powinna powstać w miarę jednorodna masa. Gdyby chciało się przypalać, dodajemy odrobinę wody.
Dodajemy pastę z orzechów, pokrojone ziemniaki i groszek.
Dolewamy jedną szklankę wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pendzabskie-curry-ziemniakow-zielonego-groszku-aloo-matar