Jak gotować ryż basmati?
 
Składniki/Ingredients:
  • ryż basmati - porcja dla jednej osoby to pół szklanki suchego ryżu
  • woda
  • sól
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni ziaren.
  2. Następnie moczymy w wodzie przez około 30 minut, wodę odlewamy.( Ta zasada nie zawsze jest stosowana, można ją pominąć, jeśli nie mamy czasu ).
  3. Do gotowania ryż zalewamy osoloną wodą w ilości 1.5 części na 1 część ryżu.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ważne! Nie zaglądamy pod pokrywkę!
  5. Wyłączamy ogień i wciąż przykryty (!) zostawiamy na 5 minut, żeby doszedł.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-basmati