Jak gotować ryż basmati?
- ryż basmati - porcja dla jednej osoby to pół szklanki suchego ryżu
- woda
- sól
- Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni ziaren.
- Następnie moczymy w wodzie przez około 30 minut, wodę odlewamy.( Ta zasada nie zawsze jest stosowana, można ją pominąć, jeśli nie mamy czasu ).
- Do gotowania ryż zalewamy osoloną wodą w ilości 1.5 części na 1 część ryżu.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Ważne! Nie zaglądamy pod pokrywkę!
- Wyłączamy ogień i wciąż przykryty (!) zostawiamy na 5 minut, żeby doszedł.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-basmati
3.2.1275