Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)
Składniki/Ingredients:
2 szklanki pokrojonej w 5 cm kostkę dyni
pół szklanki fasoli mung dal
pół łyżeczki kurkumy
1 cebula
pół łyżeczki nasion gorczycy
10-12 liści curry
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
do zblendowania na pastę
1 ząbek czosnku
pół szklanki swieżo utartego kokosa
1 zielona papryczka chili
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
woda
Przygotowanie/Preparation:
Cebulę kroimy w piórka.
Dynię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy fasolkę mung, kurkumę i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut - do miękkości dala. Przygotujmy się na to, że dynia się częściowo rozgotuje - nie jest to wielkim problemem, jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu tekstury warzywa, gotujemy dynię osobno.
Utarty kokos, papryczkę chili i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę. Dodajemy mielony kmin rzymski.
Kiedy fasolka i dynia są już ugotowane, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy gorczycę i liście curry, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
Do mieszanki dala z dynią dodajemy pastę z kokosa i podsmażoną cebulę z gorczycą i liśćmi curry, wszystko mieszamy.
Gotujemy wszystko razem przez pięć minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kokosowe-curry-dyni-fasoli-mung-pumpkin-kootu