Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki pokrojonej w 5 cm kostkę dyni
  • pół szklanki fasoli mung dal
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 10-12 liści curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
do zblendowania na pastę
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki swieżo utartego kokosa
  • 1 zielona papryczka chili
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Dynię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy fasolkę mung, kurkumę i sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut - do miękkości dala. Przygotujmy się na to, że dynia się częściowo rozgotuje - nie jest to wielkim problemem, jeżeli jednak zależy nam na zachowaniu tekstury warzywa, gotujemy dynię osobno.
  3. Utarty kokos, papryczkę chili i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę. Dodajemy mielony kmin rzymski.
  4. Kiedy fasolka i dynia są już ugotowane, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy gorczycę i liście curry, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
  5. Do mieszanki dala z dynią dodajemy pastę z kokosa i podsmażoną cebulę z gorczycą i liśćmi curry, wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy wszystko razem przez pięć minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kokosowe-curry-dyni-fasoli-mung-pumpkin-kootu