Chlebki parata (Paratha)
 
Składniki/Ingredients:
składniki na osiem chlebków
  • 2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • trochę mąki do wałkowania placków
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej lub roztopione klarowane masło do smarowania placków (okolo 2-3 łyżek)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy wodę - około 3/4 szklanki. Dokładna ilość wody będzie zależała od rodzaju mąki, w czasie wyrabiania możemy dodać trochę więcej wody. Chcemy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
  2. Ciasto zagniatamy przez około 10 minut.
  3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 -30 minut, aby odpoczęło.
  4. Przygotowujemy tłuszcz do smarowania - olej albo roztopione klarowane masło.
  5. Ciasto dzielimy na osiem części.
  6. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 milimetra.
  7. Łyżeczką rozprowadzamy tłuszcz po powierzchni rozwałkowanego placka.
  8. Placek składamy na pół, znowu smarujemy górę.
  9. Jeszcze raz składamy wpół - otrzymujemy trójkąt.
  10. Trójkąt ciasta obsypujemy mąką, wałkujemy we wszystkich kierunkach na grubość około 1 milimetra.
  11. Placek kładziemy na delikatnie natłuszczoną, średnio rozgrzaną patelnię.
  12. Smażymy, aż góra chlebka zmieni kolor na jasnozłoty. Natłuszczamy górę i odwracamy placek.
  13. Jeszcze raz natłuszczamy górę chlebka.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-parata-paratha