olej lub roztopione klarowane masło do smarowania placków (okolo 2-3 łyżek)
Przygotowanie/Preparation:
Do mąki dodajemy sól i olej, następnie powoli dodajemy wodę - około 3/4 szklanki. Dokładna ilość wody będzie zależała od rodzaju mąki, w czasie wyrabiania możemy dodać trochę więcej wody. Chcemy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
Ciasto zagniatamy przez około 10 minut.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 -30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowujemy tłuszcz do smarowania - olej albo roztopione klarowane masło.
Ciasto dzielimy na osiem części.
Kulkę ciasta rozpłaszczamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 milimetra.
Łyżeczką rozprowadzamy tłuszcz po powierzchni rozwałkowanego placka.
Placek składamy na pół, znowu smarujemy górę.
Jeszcze raz składamy wpół - otrzymujemy trójkąt.
Trójkąt ciasta obsypujemy mąką, wałkujemy we wszystkich kierunkach na grubość około 1 milimetra.
Placek kładziemy na delikatnie natłuszczoną, średnio rozgrzaną patelnię.
Smażymy, aż góra chlebka zmieni kolor na jasnozłoty. Natłuszczamy górę i odwracamy placek.
Jeszcze raz natłuszczamy górę chlebka.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-parata-paratha