Dodol
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 puszki mleka kokosowego (w oryginale stosuje się mleko wyciśnięte ze świeżo startego kokosa - pierwsze wyciśnięcie to tzw. śmietanka, drugie - rzadsze - mleko)
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 350 g cukru palmowego (może być również zwykły brązowy cukier)
  • garść nerkowców lub migdałów
  • szczypta mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cukier palmowy rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przecedzamy przez szmatkę, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
  2. Na dużą patelnię wylewamy pół mleka kokosowego i wodę z cukrem, gotujemy mieszając do zredukowania mniej więcej o połowę.
  3. Drugą połowę mleka kokosowego (jeżeli mamy możliwość, to lepsza będzie śmietanka kokosowa) dokładnie mieszamy z mąką ryżową tak, aby nie było żadnych grudek.
  4. Mleko z mąką powoli wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszając.
  5. Orzechy drobno kruszymy, dodajemy do masy wraz ze szczyptą kardamonu i solą.
  6. Masa po chwili zacznie nam gęstnieć, mieszamy żeby nie przypalić.
  7. Masę odparowujemy i mieszamy do momentu, kiedy przestanie rozpływać się na boki - nie będzie kleić się do patelni i utworzy "kulę" wokół łyżki. (może to zająć 45-50 minut) uważając, aby się nie przypaliło.
  8. Wylewamy do natłuszczonego naczynia do ostygnięcia.
  9. Kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dodol