2 puszki mleka kokosowego (w oryginale stosuje się mleko wyciśnięte ze świeżo startego kokosa - pierwsze wyciśnięcie to tzw. śmietanka, drugie - rzadsze - mleko)
pół szklanki wody
1 szklanka mąki ryżowej
350 g cukru palmowego (może być również zwykły brązowy cukier)
garść nerkowców lub migdałów
szczypta mielonego kardamonu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
Cukier palmowy rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przecedzamy przez szmatkę, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Na dużą patelnię wylewamy pół mleka kokosowego i wodę z cukrem, gotujemy mieszając do zredukowania mniej więcej o połowę.
Drugą połowę mleka kokosowego (jeżeli mamy możliwość, to lepsza będzie śmietanka kokosowa) dokładnie mieszamy z mąką ryżową tak, aby nie było żadnych grudek.
Mleko z mąką powoli wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszając.
Orzechy drobno kruszymy, dodajemy do masy wraz ze szczyptą kardamonu i solą.
Masa po chwili zacznie nam gęstnieć, mieszamy żeby nie przypalić.
Masę odparowujemy i mieszamy do momentu, kiedy przestanie rozpływać się na boki - nie będzie kleić się do patelni i utworzy "kulę" wokół łyżki. (może to zająć 45-50 minut) uważając, aby się nie przypaliło.
Wylewamy do natłuszczonego naczynia do ostygnięcia.
Kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dodol