Do pokrojonego kurczaka dodajemy składniki marynaty: pastę czosnkowo-imbirową, chili, sok z cytryny, sól oraz jogurt, zostawiamy w lodówce na godzinę.
Cebulę kroimy w piórka, pomidory miksujemy na puree.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz orzechy nerkowca, smażymy, aż cebula się lekko zezłoci.
Po ostygnięciu orzechy i cebulę blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę.
Zamarynowane kawałki kurczaka wrzucamy razem z marynatą na średnio rozgrzaną patelnię, smażymy mieszając przez około 10 minut, aż cały płyn odparuje, a kurczak się lekko zrumieni.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, chwilę smażymy.
Dodajemy zmiksowaną cebulę z orzechami, puree pomidorowe i przyprawy w proszku: kolendrę, chaat masala i garam masala.
Dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko mieszając przez kilka minut.
Dodajemy podsmażonego kurczaka, mleko, pokruszone liście kozieradki, ew. solimy do smaku (uwaga! chaat masala jest słona).
Dusimy pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
Dekorujemy kilkoma zielonymi papryczkami chili i posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/polnocnoindyjskie-kremowe-curry-kurczaka-chicken-changezi