Kurczak karahi (Karahi Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i imbiru)
  • 3 nieduże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
  • pół zielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • pół łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 zielona papryczka chili
  • garść natki kolendry i odrobinę korzenia imbiru do przybrania
  • pół szklanki oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka pozbawiamy skóry, dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. Cebulę drobno kroimy. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
  3. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy do zeszklenia cebuli.
  4. Wrzucamy mięso kurczaka, smażymy w głębokim oleju do delikatnego zezłocenia, delikatnie mieszając (około 5 minut).
  5. Po podsmażeniu mięsa pozbywamy się nadmiaru oleju, zostawiamy około 1 łyżki.
  6. Do mięsa dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, chili i sól, smażymy przez chwilę mieszając, aby mięso pokryło się przyprawami.
  7. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy wszystko, aż pomidory się rozpadną.
  8. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy przez około 15 minut.
  9. Dodajemy jogurt, suszone liście kozieradki i przyprawę garam masala, mieszamy.
  10. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
  11. Gotujemy wszystko przez około 10 minut bez przykrycia, aby zredukować nadmiar płynu. Powinno pozostać niezbyt dużo gęstego sosu.
  12. Ewentualnie dosalamy do smaku.
  13. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry, pokrojonym w "zapałki" imbirem i plasterkami zielonego chili.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-karahi-karahi-chicken