Kurczak karahi (Karahi Chicken)
- 1 kurczak
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i imbiru)
- 3 nieduże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
- pół zielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- pół łyżeczki mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 zielona papryczka chili
- garść natki kolendry i odrobinę korzenia imbiru do przybrania
- pół szklanki oleju
- Kurczaka pozbawiamy skóry, dzielimy na niewielkie kawałki.
- Cebulę drobno kroimy. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy do zeszklenia cebuli.
- Wrzucamy mięso kurczaka, smażymy w głębokim oleju do delikatnego zezłocenia, delikatnie mieszając (około 5 minut).
- Po podsmażeniu mięsa pozbywamy się nadmiaru oleju, zostawiamy około 1 łyżki.
- Do mięsa dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, chili i sól, smażymy przez chwilę mieszając, aby mięso pokryło się przyprawami.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy wszystko, aż pomidory się rozpadną.
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy przez około 15 minut.
- Dodajemy jogurt, suszone liście kozieradki i przyprawę garam masala, mieszamy.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Gotujemy wszystko przez około 10 minut bez przykrycia, aby zredukować nadmiar płynu. Powinno pozostać niezbyt dużo gęstego sosu.
- Ewentualnie dosalamy do smaku.
- Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry, pokrojonym w "zapałki" imbirem i plasterkami zielonego chili.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-karahi-karahi-chicken
3.2.2885