Kurczak tikka masala (Chicken Tikka Masala)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram mięsa z piersi kurczaka
marynata:
  • 200 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
składniki na sos:
  • 2 łyżki klarowanego masła albo oleju
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 mała cebula
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 400 ml sosu curry - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mielonego kokosa
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • woda
  • natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na kawałki ok 5 cm. Czosnek rozgniatamy.
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso, marynujemy przynajmniej przez godzinę w lodówce.
  3. Kawałki mięsa pieczemy na grillu nadziane na szpadki do szaszłyków.
Przygotowujemy sos:
  1. Cebulę drobno kroimy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej albo klarowane masło. Wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
  3. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy wszystko przez minutę, mieszając.
  4. Dodajemy sproszkowane przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i pieprz, mieszamy, smażymy przez około pół minuty.
  5. Dodajemy sos pomidorowy, mieszamy z przyprawami, następnie partiami dodajemy sos curry.
  6. Gotujemy sos przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę wody.
  7. Dodajemy mieszankę garam masala, liście kozieradki, śmietanę, mielony kokos i migdały, doprawiamy cytryną, solą i cukrem. Sos powinien być mocno pomidorowy, ale nie za kwaśny.
  8. Wrzucamy mięso, dusimy wszystko na małym ogniu przez 5-10 minut.
  9. Dodajemy łyżkę masła, posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-tikka-masala-chicken-tikka-masala