Mięso kroimy na kawałki ok 5 cm. Czosnek rozgniatamy.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso, marynujemy przynajmniej przez godzinę w lodówce.
Kawałki mięsa pieczemy na grillu nadziane na szpadki do szaszłyków.
Przygotowujemy sos:
Cebulę drobno kroimy.
W garnku rozgrzewamy olej albo klarowane masło. Wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy wszystko przez minutę, mieszając.
Dodajemy sproszkowane przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i pieprz, mieszamy, smażymy przez około pół minuty.
Dodajemy sos pomidorowy, mieszamy z przyprawami, następnie partiami dodajemy sos curry.
Gotujemy sos przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę wody.
Dodajemy mieszankę garam masala, liście kozieradki, śmietanę, mielony kokos i migdały, doprawiamy cytryną, solą i cukrem. Sos powinien być mocno pomidorowy, ale nie za kwaśny.
Wrzucamy mięso, dusimy wszystko na małym ogniu przez 5-10 minut.
Dodajemy łyżkę masła, posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-tikka-masala-chicken-tikka-masala