Kaszmirskie chili zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i pozostawiamy na chwilę, aby zmiękły. Jeżeli chcemy zmniejszyć ich ostrość, usuwamy nasiona.
Nasiona kminu, cynamon, kardamon, pieprz i goździki podprażamy na suchej rozgrzanej patelni, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Wszystkie składniki marynaty blendujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając trochę wody.
Mięso pokrywamy marynatą, zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.
Cebulę drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia.
Dodajemy mięso wraz z marynatą, obsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem.
Kiedy mięso jest już miękkie, odkrywamy i redukujemy nadmiar wody.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/vindaloo-jagnieciny-lamb-vindaloo