Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny bez kości pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • sól i cukier do smaku
składniki marynaty:
  • 6-8 suszonych kaszmirskich papryczek chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ok. 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 3 strączki kardamonu
  • 6-8 goździków
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 7 ząbków czosnku
  • kawałek utartego korzenia imbiru (trochę mniej niż czosnku)
  • opcjonalnie 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 5 łyżek octu winnego (najlepszy byłby ocet palmowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kaszmirskie chili zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i pozostawiamy na chwilę, aby zmiękły. Jeżeli chcemy zmniejszyć ich ostrość, usuwamy nasiona.
  2. Nasiona kminu, cynamon, kardamon, pieprz i goździki podprażamy na suchej rozgrzanej patelni, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  3. Wszystkie składniki marynaty blendujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając trochę wody.
  4. Mięso pokrywamy marynatą, zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.
  5. Cebulę drobno siekamy.
  6. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia.
  7. Dodajemy mięso wraz z marynatą, obsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia.
  8. Zmniejszamy ogień, dodajemy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  9. W razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem.
  10. Kiedy mięso jest już miękkie, odkrywamy i redukujemy nadmiar wody.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/vindaloo-jagnieciny-lamb-vindaloo