1 kilogram jagnięciny albo koźliny z kością pokrojonej na niewielkie kawałki
składniki marynaty:
100 gramów gęstego jogurtu
pół łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżka utartego czosnku
1 łyżka utartego korzenia imbiru
2 łyżki oleju z gorczycy
3 średnie cebule
2 duże ziemniaki
1 pomidor
ok. 5 cm kawałek kory cynamonu
1 indyjski liść laurowy (tejpatta)
4 goździki
4 strączki zielonego kardamonu
1 suszona papryczka chili
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
5 łyżek oleju (można wymieszać pół na pół olej gorczycowy z innym olejem)
Przygotowanie/Preparation:
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebule w piórka.
Do mięsa dodajemy jogurt, imbir, czosnek, kurkumę, mielone chili, sól oraz olej gorczycowy. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania.
Pokrojone ziemniaki oprószamy kurkumą i solą.
W rondlu (lub w woku) rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy ziemniaki i obsmażamy do lekkiego zezłocenia, wyjmujemy.
Na olej wrzucamy przyprawy: cynamon, liść tejpatta, goździki, kardamon i suszone chili. Smażymy dla wydobycia aromatu przez około pół minuty.
Dodajemy cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy sproszkowane przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę, sól i cukier.
Dodajemy mięso z marynatą, smażymy bez dodawania wody przez około 10 minut, mieszając.
Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Zmniejszamy ogień, przykrywamy - dusimy curry do miękkości mięsa (godzinę, albo dłużej). W miarę potrzeby możemy dodać niewielką ilość wody.
Po około pół godzinie dodajemy ziemniaki.
Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalskie-curry-z-jagnieciny-manghsor-jhol