Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny lub koźliny)
  • 1 indyjski liść laurowy (można zastąpić 5 cm laską cynamonu)
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 4-5 goździków
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka utartego czosnku
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 pomidory
  • pół zielonej papryki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 zielona papryczka chili
  • natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę
  2. Paprykę kroimy w paski.
  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 1 łyżkę masła.
  4. Podsmażamy przyprawy: liść laurowy, kardamon, nasiona kminu i goździki dla wydobycia z nich aromatu.
  5. Dodajemy cebulę, smażymy do delikatnego zezłocenia.
  6. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około minutę.
  7. Dodajemy pokrojone pomidory i zieloną paprykę, smażymy przez 2-3 minuty, aż pomidory odparują.
  8. Dodajemy zmielone przyprawy: kolendrę, kmin, chili i kurkumę oraz mielone mięso.
  9. Obsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
  10. Wlewamy około 3 łyżek mleka, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 20 minut.
  11. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  12. Gotowe danie posypujemy natką kolendry, pokrojoną drobno zieloną papryczką chili. Tradycyjnie danie dekoruje się również odrobiną masła.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-mielonego-miesa-dhaba-keema