Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema)
- pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny lub koźliny)
- 1 indyjski liść laurowy (można zastąpić 5 cm laską cynamonu)
- 4 strączki zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 4-5 goździków
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka utartego czosnku
- 1 łyżka utartego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 pomidory
- pół zielonej papryki
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 zielona papryczka chili
- natka kolendry
- Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę
- Paprykę kroimy w paski.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 1 łyżkę masła.
- Podsmażamy przyprawy: liść laurowy, kardamon, nasiona kminu i goździki dla wydobycia z nich aromatu.
- Dodajemy cebulę, smażymy do delikatnego zezłocenia.
- Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około minutę.
- Dodajemy pokrojone pomidory i zieloną paprykę, smażymy przez 2-3 minuty, aż pomidory odparują.
- Dodajemy zmielone przyprawy: kolendrę, kmin, chili i kurkumę oraz mielone mięso.
- Obsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
- Wlewamy około 3 łyżek mleka, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 20 minut.
- Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Gotowe danie posypujemy natką kolendry, pokrojoną drobno zieloną papryczką chili. Tradycyjnie danie dekoruje się również odrobiną masła.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-mielonego-miesa-dhaba-keema
3.2.2885