2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej lub po 1 łyżeczce utartego czosnku i imbiru
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
pół łyżeczki mielonej kurkumy
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mieszanki garam masala
12-15 liści curry
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
olej do smażenia
opcjonalnie natka kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
Bakłażany kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i przesypujemy solą. Pozostawiamy na około pół godziny, po czym odsączamy powstały płyn, a bakłażan płuczemy i osuszamy.
Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę.
Kawałki bakłażana podpiekamy przez chwilę na suchej patelni do delikatnego przypalenia. Można pominąć ten krok, lecz bakłażan potraktowany w ten sposób będzie smakował bardziej "dymnie".
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i gorczycy. Podsmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć, a ziarenka gorczycy zaczną "strzelać".
Dodajemy cebulę i liście curry. Smażymy do zeszklenia cebuli.
Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około 2 minuty.
Wrzucamy pomidory i smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się a nadmiar wody odparuje.
Dodajemy bakłażan, mieszamy, aby pokrył się przyprawami. Dodajemy kurkumę, sól i przyprawę garam masala.
Dolewamy około 1 szklanki wody, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około dwadzieścia minut.
Odkrywamy, odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Bakłażan powinien częściowo rozgotować się, tworząc gęsty sos.
Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-baklazana-brinjal-curry