Curry z bakłażana (Brinjal Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg bakłażana
  • 1 duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej lub po 1 łyżeczce utartego czosnku i imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 12-15 liści curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie natka kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Bakłażany kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i przesypujemy solą. Pozostawiamy na około pół godziny, po czym odsączamy powstały płyn, a bakłażan płuczemy i osuszamy.
  2. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę.
  3. Kawałki bakłażana podpiekamy przez chwilę na suchej patelni do delikatnego przypalenia. Można pominąć ten krok, lecz bakłażan potraktowany w ten sposób będzie smakował bardziej "dymnie".
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i gorczycy. Podsmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć, a ziarenka gorczycy zaczną "strzelać".
  5. Dodajemy cebulę i liście curry. Smażymy do zeszklenia cebuli.
  6. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około 2 minuty.
  7. Wrzucamy pomidory i smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się a nadmiar wody odparuje.
  8. Dodajemy bakłażan, mieszamy, aby pokrył się przyprawami. Dodajemy kurkumę, sól i przyprawę garam masala.
  9. Dolewamy około 1 szklanki wody, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około dwadzieścia minut.
  10. Odkrywamy, odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Bakłażan powinien częściowo rozgotować się, tworząc gęsty sos.
  11. Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-baklazana-brinjal-curry