Z 1 litra mleka uzyskamy tym sposobem około 150 gramów sera. Chcąc otrzymać więcej, można dodać do mleka jogurt naturalny.
Przygotowanie/Preparation:
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli, wciąż mieszając, dodajemy sok z cytryny.
Pod wpływem kwasu mleko zacznie się ścinać, mieszamy do momentu kiedy pod warstwą sera będzie widoczna klarowna żółta serwatka.
Garnek odstawiamy z ognia.Kiedy zawartość garnka trochę przestygnie, odcedzamy ser przez bawełnianą szmatkę i zawinięty płuczemy pod zimną wodą dla pozbycia się smaku cytryny.
Odciskamy płyn i zostawiamy ser przyciśnięty czymś ciężkim na dwie, trzy godziny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ser-paneer