Kurczak Tikka (Chicken Tikka)
- 1 kilogram mięsa z piersi kurczaka
- 250 gramów jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru ( można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 2 łyżki )
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- kilka listków kolendry
- Mięso kroimy w kostkę ok. 5 cm.
- Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki kolendry siekamy.
- Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy, kolendrę oraz sok z cytryny i mieszamy.
- Dodajemy mięso i marynujemy w lodówce ok. 2 godzin.
- Nadziewamy na szpadki do szaszłyków i pieczemy na grillu.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-tikka-chicken-tikka
3.2.2885