Placuszki cebulowe ( Onion Bhaji )
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • woda
przykładowy zestaw przypraw do ciasta, można modyfikować według własnych upodobań:
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • gałązka zielonej kolendry
  • szczypta chili
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól i ulubione przyprawy. Dolewając wody, robimy ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki.
  2. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
  3. Pokrojoną cebulę dodajemy do ciasta, wszystko mieszamy.
  4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje cebuli w formie niewielkich placuszków i smażymy je po 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/placuszki-cebulowe-onion-bhaji