Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, następnie rozgniatamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy papryczki chili i listki kolendry.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy ziarna gorczycy i kminu oraz listki curry. Smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie "strzelać", następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i mieszamy.
Dodajemy cebulę z przyprawami oraz kurkumę i natkę kolendry do zgniecionych ziemniaków. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Z uzyskanego nadzienia formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
Do sypkich składników ciasta dodajemy wodę mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Kulki z masy ziemniaczanej zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bonda-z-ziemniakow-aloo-bonda