Gulab Jamun
 
Składniki/Ingredients:
ciasto:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka
syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • kilka rozgniecionych nasion kardamonu
  • opcjonalnie kilka nitek szafranu
  • opcjonalnie kilka kropel esencji różanej
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku i mieszamy. Dodajemy sól, ocet i masło. Powoli dolewamy mleko mieszając, do momentu uzyskania miękkiego lepiącego się ciasta.
  2. Zagniatamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut, aby odpoczęło.
  3. Zagniatamy ponownie, dzielimy na 20 części i lekko natłuszczonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej, temperatura powinna być taka, żeby wrzucony kawałek ciasta zatonął i po chwili wypłynął powoli na powierzchnię.
  5. Smażymy partiami kuleczki ciasta na złoty kolor. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku. Zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Przygotowujemy syrop z cukru i wody z kardamonem.
  7. Kuleczki z ciasta zanurzamy w syropie na około godziny, aby nasiąkły.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/sweet-gulab-jamun