Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku i mieszamy. Dodajemy sól, ocet i masło. Powoli dolewamy mleko mieszając, do momentu uzyskania miękkiego lepiącego się ciasta.
Zagniatamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut, aby odpoczęło.
Zagniatamy ponownie, dzielimy na 20 części i lekko natłuszczonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki.
W rondlu rozgrzewamy olej, temperatura powinna być taka, żeby wrzucony kawałek ciasta zatonął i po chwili wypłynął powoli na powierzchnię.
Smażymy partiami kuleczki ciasta na złoty kolor. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy syrop z cukru i wody z kardamonem.
Kuleczki z ciasta zanurzamy w syropie na około godziny, aby nasiąkły.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/sweet-gulab-jamun