troszkę mąki do podsypywania przy rozwałkowywaniu placków
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
około 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie/Preparation:
Do mąki dodajemy sól i olej, następnie zarabiamy, powoli wlewając wodę, do chwili uzyskania miękkiego elastycznego ciasta. Ciasto zagniatamy. Dla uzyskania puszystych delikatnych czapati, ciasto powinno być zagniatane około 10 minut.
Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
Ciasto dzielimy na dwanaście części i formujemy z niego kulki.
Kulkę ciasta spłaszczamy palcami, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości naleśnika.
Smażymy na rozgrzanej patelni, około 20 sekund do utworzenia się "bąbli" na powierzchni ciasta, potem odwracamy i po kolejnych 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-czapati-chapati