1 posiekana zielona papryczka chili ( lub chili w proszku do smaku )
pęczek posiekanej natki kolendry
opcjonalnie można dodać:
1/2 łyżeczki garam masala
1 małą drobno posiekaną cebulę
1 mały kawałek drobno posiekanego imbiru
Przygotowanie/Preparation:
Robimy ciasto jak na chapati. Do mąki dodajemy olej, sól, powoli dolewamy wodę zarabiając ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, powinno być miękkie i elastyczne.
Zostawiamy ciasto na pół godziny przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
Ciasto i masę ziemniaczaną z przyprawami dzielimy na dwanaście części, nadzienia powinno być trochę więcej niż ciasta.
Z ciasta formujemy kulki, następnie rozgniatamy na placki o średnicy ok. 8 cm. Na placek z ciasta kładziemy kulkę nadzienia, po czym brzegi ciasta zlepiamy dokładnie ze sobą.
Oprószone mąką kulki ciasta z nadzieniem rozpłaszczamy dłonią i delikatnie rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 15 cm.
Kładziemy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju i, po kilkunastu sekundach, gdy na powierzchni zaczną powstawać "bąble" skrapiamy olejem górę placka i odwracamy na drugą stronę, a po około 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/parata-z-ziemniakami-aloo-paratha