Liście curry

kuchnia indyjska to aromat liści curry

liście curry

Liście curry ( ang. curry leaves hin. mitha nim ) – aromatyczne liście niewielkiego wiecznie zielonego drzewka Murraya koenigii rosnącego na terenach Indii i Sri Lanki.  Jest to niezwykle ceniona przyprawa kuchni indyjskiej, używana szczególnie chętnie w przepisach pochodzących z południowych regionów kraju. Dla wydobycia charakterystycznego aromatu świeże liście smaży się zazwyczaj w oleju przed dodaniem do potrawy innych składników. Używane są do przygotowywania różnorodnych dań typu curry, zup oraz pikli.

Znane są ze swoich leczniczych właściwości, pomagają na niestrawność, mogą zapobiegać chorobom oczu, mają działanie przeciwzapalne, ochraniające wątrobę, obniżają poziom cholesterolu, korzystnie wpływają również na włosy, zapobiegając przedwczesnemu ich siwieniu.

Suszone liście mają w sobie mniej aromatu niż świeże, sproszkowane wchodzą w skład mieszanek typu curry.

Tradycyjna kuracja wzmacniająca włosy: Garść liści curry należy wrzucić do szklanki oleju kokosowego i podgrzewać, aż zczernieją. Olej odcedzić, wlać do naczynia. Tak przygotowany olej wcierany regularnie w skórę głowy pomaga wzmacniać cebulki włosowe i zapobiega wypadaniu włosów.

Na przedwczesne siwienie tradycyjna medycyna indyjska zaleca nakładanie na włosy papki z liści curry wymieszanych z jogurtem.