Czarna sól – Kala Namak

Podziel się z innymi:

Czarna sól, czyli w języku hindi kala namak, jest bardzo ważnym składnikiem potraw kuchni indyjskiej. Kala namak jest specjalnym rodzajem soli przyprawowej charakteryzującej się intensywnym “jajecznym” zapachem. Czarna sól to niezbędny element wchodzący w skład popularnej mieszanki przyprawowej Chaat Masala (przyprawa do przekąsek). Sól ta służy do doprawiania rozmaitych indyjskich smażonych przekąsek, pikli, sosów, sałatek a nawet owoców. “Podkręca” smak potraw, nadając im specjalnego charakteru. Popularny indyjski orzeźwiający napój zwany jal jeera zawiera również w swoim składzie tę aromatyczną przyprawę.

Chociaz kala namak to przyprawa bardzo popularna i powszechnie stosowana nie tylko na terenie Indii, to informacje o niej krążące w internecie są czasami nieco mylące. W opisach zamieszczanych przez sprzedawców egzotycznych przypraw czarna sól przedstawiana jest niekiedy jako minerał pochodzenia wulkanicznego wydobywany “gdzieś” w Himalajach (według innych źródeł w centralnych Indiach). Niestety informacje te nie wydają się być wiarygodne.

Po skontaktowaniu się z producentem czarnej soli ustaliłem, że kala namak to jednak nie tajemniczy minerał, a produkt otrzymywany ze zwykłej soli – glównie kamiennej (Pakistan) lub soli pozyskiwanej ze słonych jezior (przede wszystkim z soli typu Kyar z jeziora Sambhar – Indie). Surowa sól, która w stanie nieprzetworzonym zawiera dodatki siarczanów – glównie siarczanu sodowego, zostaje poddana prażeniu w wysokiej temperaturze z dodatkiem węgla drzewnego. Tradycyjnie przy produkcji czarnej soli używa się suszonych owoców lub kory amli (Phyllanthus emblica), haradu (Terminalia chebula) lub popiołu z rośliny zwanej khar (Salsola stocksii).  Podgrzanie soli do temperatury powyżej 800°C powoduje jej stopienie, a na skutek reakcji chemicznej zachodzącej w obecności węgla zawarty w soli siarczan sodu zostaje częściowo zredukowany do siarczku sodu nadającego kala namak charakterystyczny “jajeczny” zapach. Stopiona sól trafia następnie do formy, w której zastyga. Powstały produkt ma ciemnofioletowo-brązową barwę. Bloki soli kruszy się na niewielkie kawałki lub mieli się na proszek. Wbrew swojej nazwie sproszkowana czarna sól jest koloru szaro-różowego.

kala namak

kala namak – indyjska czarna sól

Chemicznie sól kala namak to w około 98% chlorek sodu (sól kuchenna), a za charakterystyczny kolor i zapach odpowiadają obecne w niej związki siarki.

Czarna sól cieszy się dużą popularnością zwłaszcza wśród wegan, gdyż jej smak po dodaniu do potrawy z powodzeniem imituje smak gotowanego jajka, pozwalając komponować ciekawe dania.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Czarna sól – Kala Namak — 8 komentarzy

  1. Tez bylam przekonana, ze to jakas tajemnicza sol pochodzaca z Himalajow. Posiadam i czasem uzywam, ale przyznac musze, ze w ksiazkach o kuchni indyjskiej malo przykladow jej zastosowania. Wystepuje jedynie w paru ksiazkach agnielskojezycznych, ktore kupilam w Indiach. W tych dostepnych w Europie nie wystepuje.

    • Marketing:) Łatwiej sprzedać tajemniczą sól z Himalajów niż zwyczajną sól, w dodatku śmierdzącą zgniłym jajem 😉

  2. Zapach jest charakterystyczny, ale to kwestia gustu i odpowiedniego wykorzystania. Podobnie pieprz biały ma zapach, który budzi wątpliwość wielu osób, ale doskonale się odnajduje w potrawach, i tak samo sól czarna.

    • Całkowicie się z Tobą zgadzam. Śmieszą mnie natomiast opisy, jakie zdarzają się przy reklamowaniu tego typu egzotycznych produktów, na przykład w stylu: “polecana jet dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu…”

    • o tak,pieprz biały ma fatalny zapach, kupiłem pierwszy i ostatni raz, jeśli komuś nie przeszkadza trzeba powiedzieć, że pieprz biały dodaje się w trakcie gotowania, natomiast czarny na końcu.

  3. Kuchnia Indyjska zawsze była jedną z moich ulubionych i chyba już na zawsze zostanie. Głównie pewnie dzięki przyprawom – ich smak i sam aromat jest wyjątkowy. nigdy jednak nei słyszalem o czarnej soli – może dlatego że aż tak bardzo się tym nie interesowałem. dzięki Twojemu blogowi poznam jeszcze wiele tajników

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.