Bengal to kraina położona na wschodzie Indii u ujścia dwóch wielkich rzek: Gangesu i Brahmaputry (historyczny Bengal podzielony jest dziś na Bangladesz i indyjski stan Bengal Zachodni). Kuchnia tego nizinnego regionu oparta jest głównie na warzywach, ryżu i roślinach strączkowych. Dzięki … Czytaj dalej
Kategoria: Sałatki i dipy
Nieodzownym składnikiem uzupełniającym niemalże każdy południowoindyjski posiłek jest pikantny warzywny sos, czyli chutney. Chutneye w różnych smakach serwowane są tam jako dodatek do prawie wszystkich dań. Słynne tradycyjne przekąski wywodzące się z kuchni południowych regionów kraju, takie jak złociste naleśniki dosa oraz … Czytaj dalej
Przepis na słodko-kwaśny chutney z pomidorów nazywany Bilahi Tok pochodzi z kuchni stanu Asam, położonego u podnóża Himalajów w północno-wschodniej części Indii. Asam słynie z upraw szlachetnej odmiany herbaty (herbata assam, Camellia assamica) a także znajdującego się na liście światowego … Czytaj dalej
Przepis na Gajar Sambharo – sałatkę przyrządzaną z lekko podsmażonej marchewki pochodzi ze stanu Gudżarat, położonego na zachodzie Indii przy granicy z Pakistanem. Kuchnia Gudżaratu bazuje przede wszystkim na daniach wegetariańskich, gdyż region ten zamieszkiwany jest w większości przez ludność wyznającą … Czytaj dalej
Bardzo prosta w przygotowaniu surówka z cebuli zwana challas (również sallas lub sarlas) pochodzi z kuchni Kerali – stanu położonego na południu Indii. Podawana jest powszechnie jako dodatek do biryani, smażonej ryby lub różnego rodzaju panierowanych kotletów. Drukuj/Print Keralska sałatka … Czytaj dalej
Sałatka zwana kachumber to niezwykle prosty w przygotowaniu, pyszny, orzeźwiający dodatek, często podawany jako uzupełnienie indyjskiego posiłku. Przepis na to danie najprawdopodobniej przywędrował na tereny Indii razem z Europejczykami. Przyrządzana ze świeżych pomidorów, ogórków i cebuli, przyprawiana sokiem z limonki i natką … Czytaj dalej
Chutney przyrządzany ze świeżego kokosa to nieodzowny dodatek do potraw wywodzących się z kuchni południowych stanów Indii. Jedzony jest powszechnie w zestawie śniadaniowym z naleśnikami dosa oraz ryżowymi placuszkami zwanymi idli. Istnieje wiele przepisów na kokosowy chutney, wersja keralska zawiera często w … Czytaj dalej
Pikantny słodko-kwaśny sos przygotowywany z daktyli i pulpy tamaryndowej jest nieodzownym dodatkiem podawanym do popularnych indyjskich przekąsek, takich jak pakora czy aloo tikki. Drukuj/Print Chutney daktylowo-tamaryndowy (Dates-Tamarind Chutney) Składniki/Ingredients: 1 szklanka daktyli pół szklanki pulpy tamaryndowej pół szklanki cukru … Czytaj dalej
Słodko-kwaśny, pikantny sos imbirowy nazywany w języku telugu Allam Pachadi jest nieodzownym dodatkiem do pesarattu oraz idli, popularnych śniadaniowych dań tradycyjnie serwowanych w kuchni stanu Andhra Pradesh. Drukuj/Print Chutney imbirowy (Ginger Chutney – Allam Pachadi) Składniki/Ingredients: pół szklanki posiekanego … Czytaj dalej
Raita, czyli rodzaj jogurtowego sosu – dipu, jest nieodzownym składnikiem indyjskiego posiłku. Sos na bazie jogurtu serwowany jest często jako dodatek do pikantnych dań curry. Orzeźwiający jogurt świetnie komponuje się z potrawami indyjskiej kuchni, łagodząc ich ostry smak. Oto prosty … Czytaj dalej