Kuchnia indyjska powszechnie wykorzystuje rośliny strączkowe. Różne odmiany soczewicy, grochu, fasoli i ciecierzycy dostarczają nasion, które są cennym źródłem białka, błonnika, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, wapnia, magnezu i innych wartościowych mikroelementów w diecie. W kraju, w którym około 40 procent społeczeństwa jest wegetarianami z przyczyn religijnych a warunki ekonomiczne sprawiają, że tylko około 30 procent mieszkańców Indii spożywa regularnie mięso ( według FAO Indie zajmują ostatnie miejsce na świecie, jeśli chodzi o spożycie mięsa – rocznie na osobę jest to około 5.5 kilograma ), wartościowe białko roślinne zawarte w nasionach roślin strączkowych jest podstawą diety setek milionów ludzi.
Różnorodność przepisów kuchni indyjskiej z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych jest ogromna. Nasiona przygotowane poprzez pozbawienie skórki i rozpołowienie kuchnia indyjska określa słowem „dal” (również dahl, daal ). Również potrawy przyrządzone z tych roślin są ogólnie nazywane „dal”.
Do najbardziej popularnych „dalów” wykorzystywanych w przepisach kuchni indyjskiej należą:
masoor dal – czerwona soczewica (red lentil)
urad dal – nasiona fasoli Vigna mungo czarne z zewnątrz, po rozpołowieniu białe (lekko kremowe)
moong dal– nasiona fasoli mung Vigna radiata, zielone z zewnątrz, wewnątrz kremowe
toor dal (tuvar dal, arhar dal) – nasiona nikli indyjskiej Cajanus cajan (pigeon pea) – żółte małe nasiona podobne do soczewicy
channa dal – nasiona indyjskiej małej odmiany ciecierzycy
Powyższe gatunki nie wymagają moczenia przed gotowaniem, jeżeli jednak używamy nie rozpołowionych ziaren ze skórką (określanych jako „saabut”), wskazane może być wstępne namoczenie.
Powszechnie używanymi w daniach kuchni indyjskiej są również fasola lobia lub chawli o małych kremowych ziarnach z czarnym oczkiem oraz czerwona fasola rajma (red kidney bean).
jeszcze jedno pytanko – czym można zastąpić channa dal w naszych warunkach? zwykły żółty groch łuskany jest podobny, ale ma zdecydowany smak. może lepsza byłaby zwykła ciecierzyca? albo jeszcze coś innego?
Zwykła ciecierzyca będzie ok.