Bhuna z jagnięciny (Bhuna Gosht)

Podziel się z innymi:

Określenie bhuna dotyczy techniki gotowania, polegającej na podsmażaniu przypraw w gorącym oleju dla uwolnienia ich aromatów. Mięsne danie przyrządzane w ten sposób będzie charakteryzować się małą ilością gęstego sosu, a kawałki mięsa pokryte zostaną intensywnie aromatyczną pastą przyprawową. Dania przygotowywane w stylu bhuna są bardzo popularne w tradycyjnej kuchni północnych regionów Indii i Pakistanu.

Potrawa zwana bhuna gosht przyrządzana jest z mięsa jagnięcego lub koźliny. W restauracyjnej wersji zazwyczaj jest to średnio ostre curry zawierające często dodatek zielonej papryki, udekorowane pokrojoną w paski zezłoconą  cebulką. Ze względu na swoją konsystencję jadane jest zwykle w towarzystwie indyjskiego pieczywa: placków czapati bądź chlebków naan, choć doskonale smakuje również z ugotowanym ryżem basmati.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne curry bhuna gosht:

Jagnięce curry bhuna (Bhuna Gosht)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny lub koźliny z kością pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 strączki zielonego kardamonu
  • 1-2 czarne kardamony
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 gramów gęstego jogurtu
  • 2 pomidory
  • opcjonalnie 1 zielona papryka
  • opcjonalnie szczypta suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 5 łyżek oleju (w oryginalnych przepisach stosuje się olej z gorczycy)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • natka kolendry do posypania gotowego dania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy z drobną kostkę.
  2. Czosnek i imbir drobno siekamy.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawy: liść laurowy, suszoną papryczkę chili, goździki, cynamon, kardamon oraz pieprz, smażymy mieszając, aż zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, smażymy do delikatnego zrumienienia.
  5. Dodajemy cebulę, mieszając smażymy nadal, aż cebula się zeszkli.
  6. Dodajemy mięso, sproszkowane przyprawy: kolendrę i kurkumę, posiekane zielone chili oraz sól.
  7. Smażymy wszystko przez chwilę na dużym ogniu mieszając, aż mięso zmieni kolor.
  8. Dodajemy jogurt, wciąż smażymy na dużym ogniu dla odparowania nadmiaru wody.
  9. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody, ale tylko tyle, żeby nic się nie przypalało. Mięso powinno gotować się w minimalnej ilości płynu.
  10. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojoną drobno paprykę, suszoną kozieradkę i klarowane masło,
  11. Gdy mięso jest już całkowicie miękkie, zwiększamy ogień i redukujemy nadmiar płynu.
  12. Dosalamy do smaku.
  13. Gotową potrawę posypujemy natką kolendry.

Smacznego!

bhuna gosht

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: