Przyprawa do sambaru (Sambar Powder)

Podziel się z innymi:

Mieszanka przyprawowa Sambar Powder zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni południowych regionów Indii. Sambar – rodzaj gęstej zupy przyrządzanej z nasion toor dal, warzyw i pasty tamaryndowej jest niezmiernie popularnym daniem jedzonym powszechnie zarówno na codzień jak i od święta. Tak, jak w przypadku sambaru, który może różnić się składem i smakiem w zależności od regionu i przygotowującego potrawę kucharza, nie ma jednego przepisu na dodawaną do niego mieszankę przypraw, jednak jej bazę stanowią zawsze suszone papryczki chili i nasiona kolendry.

gotowa mieszanka do sambaru

gotowa mieszanka do sambaru

Chociaż obecnie na rynku dostępne są gotowe mieszanki przyprawowe do sambaru, to wciąż w Indiach popularne jest przygotowywanie tej niezwykle aromatycznej przyprawy własnoręcznie w gospodarstwie domowym. Często receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenie, a każda gospodyni przyrządza tę mieszankę w trochę inny sposób. Taki zestaw przypraw używany jest również do doprawiania innych regionalnych dań, takich jak kootu, kuzhambu, oraz różnych curry i zup.

składniki przyprawy do sambaru

składniki przyprawy do sambaru

Oto przepis, jak przygotować mieszankę przypraw do sambaru:

Przyprawa do sambaru (Sambar Powder)
 
Składniki/Ingredients:
  • 10-15 suszonych papryczek chili
  • 1 szklanka ziaren kolendry
  • 2 łyżki chana dal
  • 1 łyżka urad dal
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki asafetydy
  • 8-10 listków curry
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy chili oraz liście curry, smażymy przez 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z patelni.
  2. Kolejno prażymy składniki do zezłocenia/wydobycia aromatu: chana dal i urad dal, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, pieprz.
  3. Podprażone składniki pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Wszystko rozdrabniamy w młynku do przypraw lub w moździerzu do uzyskania proszku.
  5. Dodajemy kurkumę i asafetydę.
gotowa przyprawa do sambaru

świeżo zmielona przyprawa do sambaru

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 15 czubatych łyżek przyprawy.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Przyprawa do sambaru (Sambar Powder) — Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.