Składniki kuchni indyjskiej

Składniki kuchni indyjskiej dla Europejczyka są często egzotyczne i mało znane. Dowiedz się więcej o sposobach wykorzystania typowych składników indyjskich potraw.

Mango

Chociaż biologicznie należący do rodziny nanerczowatych Anacardiaceae rodzaj mango obejmuje ponad sześćdziesiąt gatunków, to w praktyce, mając na myśli słodki jadalny owoc mango, mówimy o jednym tylko gatunku: Mangifera indica – mango indyjskie. To wysokie, wiecznie zielone drzewo, występujące w … Czytaj dalej

Sekrety kuchni BIR

Na prośbę czytelnika postanowiłem przyjrzeć się zjawisku, jakim jest kuchnia BIR (British Indian Restaurant), która dla wielu z nas jest wizytówką kuchni indyjskiej. Sentymenty kolonialne powiązane z szybko rosnącą od lat pięćdziesiątych XX wieku populacją przybyszów z Indii i Pakistanu spowodowały w … Czytaj dalej

Khoya – zagęszczone mleko

W wielu przepisach na indyjskie słodycze, takie jak na przykład peda czy gulab jamun występuje produkt o nazwie khoya (również khoa albo mawa). Jest to mleko (krowie lub bawole), z którego poprzez odparowanie usunięta została większość zawartej w nim wody. Khoya … Czytaj dalej

Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)

Jednym z powszechnie dostępnych w indyjskich sklepach gotowych zestawów przypraw jest Pav Bhaji Masala – mieszanka przyprawowa używana do przygotowania Pav Bhaji, popularnego wegetariańskiego dania wywodzącego się z ulicznej kuchni Bombaju. Oto przepis na domową mieszankę przypraw do Pav Bhaji: Drukuj/Print Przyprawa … Czytaj dalej

Chaat Masala

Mieszanka przypraw nazywana Chaat Masala (również Chat Masala) jest powszechnie używana w kuchni indyjskiej do doprawiania gotowych dań. W Indiach przyprawą tą posypuje się różnego rodzaju smażone przekąski typu pakora, grillowany drób, warzywa, sałatki a nawet owoce i owocowe koktaile. Odrobina … Czytaj dalej

Kewra

Czasem w przepisach na indyjskie desery oraz różnego typu dania z ryżem wywodzące się głównie z tradycji kuchni mogolskiej natknąć się można na składnik określany jako „woda z kewry” (ang. kewra water). Skropienie gotowego dania niewielką ilością wody z kewry nadaje potrawie … Czytaj dalej

Pasta czosnkowo-imbirowa

Imbir oraz czosnek używane są powszechnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej. Składniki te nadają indyjskim curry charakterystycznego smaku i aromatu. W przepisach na indyjskie dania zamiast czosnku i imbiru występuje często tak zwana pasta czosnkowo-imbirowa (Ginger-Garlic Paste). Jest to po prostu czosnek zmiksowany ze świeżym korzeniem … Czytaj dalej

Wołowina i święte krowy

Typowy obrazek z Indii: zatłoczona kolorowa ulica indyjskiego miasta, śpieszące dokądś tłumy ludzi, hałaśliwe klaksony poruszających sie we wszystkich kierunkach różnych pojazdów, a pomiędzy wszystkim tym przechadzające się dostojnym krokiem lub spokojnie gdzieś na poboczu przeżuwające pokarm święte krowy. To … Czytaj dalej

Czarna sól – Kala Namak

Czarna sól, czyli w języku hindi kala namak, jest bardzo ważnym składnikiem potraw kuchni indyjskiej. Kala namak jest specjalnym rodzajem soli przyprawowej charakteryzującej się intensywnym „jajecznym” zapachem. Czarna sól to niezbędny element wchodzący w skład popularnej mieszanki przyprawowej Chaat Masala … Czytaj dalej

Przyprawa do sambaru (Sambar Powder)

Mieszanka przyprawowa Sambar Powder zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni południowych regionów Indii. Sambar – rodzaj gęstej zupy przyrządzanej z nasion toor dal, warzyw i pasty tamaryndowej jest niezmiernie popularnym daniem jedzonym powszechnie zarówno na codzień jak i od święta. … Czytaj dalej