Pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi na myśl, kiedy wypowiemy słowa „kuchnia indyjska” jest aromat przypraw.
Drogocenne korzenie, wzbogacające smaki potraw były w dawnych czasach luksusem dostępnym tylko dla wybranych. Indie były jednym z miejsc, gdzie pozyskiwano przyprawy a dzięki korzystnym warunkom do lokalnie występujących gatunków mogły dołączać kolejne, przywożone przez przybyszów z innych części świata, zaaklimatyzowane na tamtejszym gruncie.
Najważniejsze przyprawy mające zastosowanie w kuchni Indii to:
- Adżwan Bishop’s weed
- Anyż gwiazdkowy Star anise
- Asafetyda Asafoetida
- Chili Chilli
- Curry ( liście ) Curry leaves
- Cynamon Cinnamon
- Czarnuszka Nigella
- Czarny kminek Black Caraway
- Czosnek Garlic
- Gałka muszkatołowa Nutmeg
- Garam Masala
- Gorczyca Mustard seeds
- Goździki Cloves
- Imbir Ginger
- Kardamon Cardamom
- Kmin rzymski Cumin
- Kolendra Coriander, Cilantro
- Koper włoski Fennel
- Kozieradka Fenugreek
- Kudampuli Gambooge
- Kurkuma Turmeric
- Mango ( proszek )
- Mięta Mint
- Panch Phoron
- Sezam Sesame seeds
- Szafran Saffron
- Tamarynd Tamarind
- Tejpatta Indian Bay Leaves