Pasta czosnkowo-imbirowa

Podziel się z innymi:

Imbir oraz czosnek używane są powszechnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej. Składniki te nadają indyjskim curry charakterystycznego smaku i aromatu. W przepisach na indyjskie dania zamiast czosnku i imbiru występuje często tak zwana pasta czosnkowo-imbirowa (Ginger-Garlic Paste). Jest to po prostu czosnek zmiksowany ze świeżym korzeniem imbiru w stosunku 1:1. W większości krajów azjatyckich pasta taka jest powszechnie dostępna w sprzedaży, najczęściej oprócz głównych składników dla przedłużenia okresu trwałości zawiera dodatkowo substancje konserwujące.

Pastę czosnkowo-imbirową możemy w prosty sposób przyrządzić w domu. Zamknięta szczelnie w szklanym słoiku i przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez około miesiąc.

Pasta czosnkowo-imbirowa
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka obranych ząbków czosnku
  • 1 szklanka korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Imbir obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Blendujemy razem z czosnkiem i pozostałymi składnikami
  3. Wkładamy do czystego szklanego słoika.
pasta czosnkowo-imbirowa

pasta czosnkowo-imbirowa

Pastę czosnkowo-imbirową przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pasta czosnkowo-imbirowa — 3 komentarze

  1. W celu lepszej konserwacji stosuje się sól prażoną na złotawy kolor na suchej patelni. Sol odwodniona lepiej wiąże wilgoć i głębiej wnika w potrawę. Dzięki temu zabiegowi można pastę czy pikle przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

  2. Jak długo można przechowywać taką pastę? Zastanawiam się, czy robić z pełnej porcji, czy pomniejszonej 🙂 Pozdrawiam.

    • Miesiąc spokojnie wytrzyma. Jednak rzeczywiście – do okazjonalnego używania bezpieczniej zrobić połowę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.