Ser paneer

Podziel się z innymi:

Paneer jest rodzajem domowego twarogu wykorzystywanym szeroko w kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Używany tradycyjnie w potrawach wegetariańskich typu curry, może być także smażony w panierce lub podpiekany.

ser paneer

ser paneer

Oto przepis, jak zrobić indyjski ser paneer w domu:

5.0 from 1 reviews
Ser paneer
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 litr mleka najlepiej pełnotłustego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Z 1 litra mleka uzyskamy tym sposobem około 150 gramów sera. Chcąc otrzymać więcej, można dodać do mleka jogurt naturalny.
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
  2. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli, wciąż mieszając, dodajemy sok z cytryny.
  3. Pod wpływem kwasu mleko zacznie się ścinać, mieszamy do momentu kiedy pod warstwą sera będzie widoczna klarowna żółta serwatka.
  4. Garnek odstawiamy z ognia.Kiedy zawartość garnka trochę przestygnie, odcedzamy ser przez bawełnianą szmatkę i zawinięty płuczemy pod zimną wodą dla pozbycia się smaku cytryny.
  5. Odciskamy płyn i zostawiamy ser przyciśnięty czymś ciężkim na dwie, trzy godziny.

Do potraw paneer kroimy w kostkę.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ser paneer — 7 komentarzy

    • Tak, ale w żadnym wypadku nie UHT. Najlepiej dość tłuste 3,2% z butelek lub z woreczka (mają dość krótki okres trwałości 1-2 tygodnie), albo z mlekomatów lub nawet od rolnika. Z UHT wyjdzie coś potwornego, bo białko jest poddane preparacji bardzo wysoką temperaturą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.