Czerwona fasola z mielonym mięsem (Rajma Keema)

Podziel się z innymi:

Dal, bo tak w Indiach określa się ogólnie nasiona roślin strączkowych, zajmuje niezwykle ważne miejsce w diecie przeciętnego mieszkańca subkontynentu indyjskiego. Dale stanowią źródło cennego pełnowartościowego białka i w wielu przypadkach z powodzeniem zastępują drogie potrawy mięsne. Rośliny strączkowe obecne były w kuchni indyjskiej od niepamiętnych czasów, a do lokalnych gatunków, takich jak urad dal czy mung dal dołączyły przywiezione przez europejskich kolonizatorów gatunki wywodzące się pierwotnie z terenów Ameryki Łacinskiej. Obecnie Indie są największym na świecie producentem roślin strączkowych i jednym z wiodących eksporterów tych produktów.

Przepis, który proponuję, oparty jest na słynnej pendzabskiej keemie serwowanej w przydrożnych jadłodajniach. Połączenie czerwonej fasoli zwanej w Indiach rajma z mielonym mięsem jagnięcym tworzy bogatą, sycącą potrawę jadaną szczególnie chętnie w chłodne dni. Chociaż tradycyjnie w indyjskich przepisach wykorzystywana jest najczęściej mielona jagnięcina bądź koźlina, to nie ma oczywiście żadnych przeciwwskazań, aby wypróbować wersję dania z użyciem innych rodzajów mięsa: wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub indyka.

Zapraszam do przetestowania przepisu na indyjską wersję „chili con carne”.

5.0 from 1 reviews
Czerwona fasola z mielonym mięsem (Rajma Keema)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny lub koźliny)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 4-5 goździków
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka utartego czosnku
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 1 zielona papryczka chili
  • natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło (olej).
  3. Dodajemy przyprawy: kardamon, nasiona kminu i goździki. Smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  4. Dodajemy cebulę, smażymy do delikatnego zezłocenia.
  5. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około minutę.
  6. Dodajemy pokrojone pomidory i paprykę, smażymy przez 2-3 minuty, aż odparuje nadmiar wody z pomidorów, a same pomidory rozpadną się.
  7. Dodajemy zmielone przyprawy: kolendrę, cynamon, kmin i kurkumę, a następnie mielone mięso.
  8. Obsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
  9. Wlewamy około 3 łyżek mleka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  10. Dodajemy fasolę z puszki i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut.
  11. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  12. Gotowe danie posypujemy natką kolendry oraz pokrojoną drobno zieloną papryczką chili.

Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem. Danie świetnie smakuje z cienko pokrojoną świeżą surową cebulą obficie skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

keema rajma

Podziel się z innymi:

Komentarze

Czerwona fasola z mielonym mięsem (Rajma Keema) — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: