Dal, bo tak w Indiach określa się ogólnie nasiona roślin strączkowych, zajmuje niezwykle ważne miejsce w diecie przeciętnego mieszkańca subkontynentu indyjskiego. Dale stanowią źródło cennego pełnowartościowego białka i w wielu przypadkach z powodzeniem zastępują drogie potrawy mięsne. Rośliny strączkowe obecne były w kuchni indyjskiej od niepamiętnych czasów, a do lokalnych gatunków, takich jak urad dal czy mung dal dołączyły przywiezione przez europejskich kolonizatorów gatunki wywodzące się pierwotnie z terenów Ameryki Łacinskiej. Obecnie Indie są największym na świecie producentem roślin strączkowych i jednym z wiodących eksporterów tych produktów.
Przepis, który proponuję, oparty jest na słynnej pendzabskiej keemie serwowanej w przydrożnych jadłodajniach. Połączenie czerwonej fasoli zwanej w Indiach rajma z mielonym mięsem jagnięcym tworzy bogatą, sycącą potrawę jadaną szczególnie chętnie w chłodne dni. Chociaż tradycyjnie w indyjskich przepisach wykorzystywana jest najczęściej mielona jagnięcina bądź koźlina, to nie ma oczywiście żadnych przeciwwskazań, aby wypróbować wersję dania z użyciem innych rodzajów mięsa: wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub indyka.
Zapraszam do przetestowania przepisu na indyjską wersję „chili con carne”.
- pół kilograma mielonego mięsa (najlepiej jagnięciny lub koźliny)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 strączki zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 4-5 goździków
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka utartego czosnku
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 średnie pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 1 zielona papryczka chili
- natka kolendry
- Cebulę, paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę
- W głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło (olej).
- Dodajemy przyprawy: kardamon, nasiona kminu i goździki. Smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
- Dodajemy cebulę, smażymy do delikatnego zezłocenia.
- Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około minutę.
- Dodajemy pokrojone pomidory i paprykę, smażymy przez 2-3 minuty, aż odparuje nadmiar wody z pomidorów, a same pomidory rozpadną się.
- Dodajemy zmielone przyprawy: kolendrę, cynamon, kmin i kurkumę, a następnie mielone mięso.
- Obsmażamy, aż mięso zmieni kolor.
- Wlewamy około 3 łyżek mleka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Dodajemy fasolę z puszki i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut.
- Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Gotowe danie posypujemy natką kolendry oraz pokrojoną drobno zieloną papryczką chili.
Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem. Danie świetnie smakuje z cienko pokrojoną świeżą surową cebulą obficie skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!
Nie udało mi się dostać baraniny, więc zrobiłem z mieloną wieprzowiną – równie dobre. I warto dodać, własciwie niepikantne.
Fantastyczna fasola z mięsem 😉