Jednym z powszechnie dostępnych w indyjskich sklepach gotowych zestawów przypraw jest Pav Bhaji Masala – mieszanka przyprawowa używana do przygotowania Pav Bhaji, popularnego wegetariańskiego dania wywodzącego się z ulicznej kuchni Bombaju.
Oto przepis na domową mieszankę przypraw do Pav Bhaji:
Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)
Składniki/Ingredients:
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
- 2 ziarna czarnego kardamonu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 cm kawałek kory cynamonu
- 3 goździki
- 1 łyżka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie/Preparation:
- Wszystkie składniki, które nie są sproszkowane, prażymy przez kilka minut na średnio rozgrzanej patelni, aby wydobyć z przypraw aromat.
- Po ostygnięciu, mielemy na proszek w młynku do przypraw lub ucieramy w moździerzu.
- Dodajemy mielone mango, chili, imbir i kurkumę, wszystko mieszamy.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Z podanej ilości składników powinno wyjść 7-8 łyżek przyprawy.