Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)

Podziel się z innymi:

Jednym z powszechnie dostępnych w indyjskich sklepach gotowych zestawów przypraw jest Pav Bhaji Masala – mieszanka przyprawowa używana do przygotowania Pav Bhaji, popularnego wegetariańskiego dania wywodzącego się z ulicznej kuchni Bombaju.

pav bhaji masala

Pav Bhaji Masala

Oto przepis na domową mieszankę przypraw do Pav Bhaji:

Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
  • 2 ziarna czarnego kardamonu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 cm kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 łyżka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Wszystkie składniki, które nie są sproszkowane, prażymy przez kilka minut na średnio rozgrzanej patelni, aby wydobyć z przypraw aromat.
  2. Po ostygnięciu, mielemy na proszek w młynku do przypraw lub ucieramy w moździerzu.
  3. Dodajemy mielone mango, chili, imbir i kurkumę, wszystko mieszamy.
  4. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

 Z podanej ilości składników powinno wyjść 7-8 łyżek przyprawy.

świeżo zmielona mieszanka przypraw

świeżo zmielona mieszanka przypraw do Pav Bhaji

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.