Mieszanka przypraw nazywana Chaat Masala (również Chat Masala) jest powszechnie używana w kuchni indyjskiej do doprawiania gotowych dań. W Indiach przyprawą tą posypuje się różnego rodzaju smażone przekąski typu pakora, grillowany drób, warzywa, sałatki a nawet owoce i owocowe koktaile. Odrobina kwaśno-słono-ostrej mieszanki chaat masala doskonale wydobywa i uwypukla smak dania.
Chaat masala jest nieodłącznym dodatkiem do sprzedawanych na ulicznych stoiskach rozmaitych szybkich przekąsek (takie przekąski określa się właśnie słowem chaat).
Podstawowymi elementami wchodzącymi w skład tej aromatycznej mieszanki są zwykle prażony kmin rzymski, odpowiadający za kwaśny smak amchur, czyli suszone niedojrzałe mango, czarny pieprz, suszony imbir oraz pachnąca jajkiem czarna sól kala namak.

Chat Masala
W Indiach przyprawa Chaat Masala jest powszechnie dostępna w handlu. Dysponując potrzebnymi składnikami z łatwością możemy przygotować ją własnoręcznie w domu.
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka amchur
- 1 łyżka soli kala namak
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka adżwanu
- szczypta asafetydy
- pół łyżeczki chili
- 4 goździki
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych listków mięty
- Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego prażymy przez chwilę na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Wszystkie niesproszkowane składniki mielemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu.
- Mieszamy wszystko razem.
- Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

masakra, nie ma moje kubki smakowe
Dzięki za przepis, przydał się m.in. do pani poori. Zapach podczas ucierania w moździerzu – cudowny!