Curry z bakłażana (Brinjal Curry)

Podziel się z innymi:

Bakłażany obecne są w kuchni indyjskiej właściwie od zawsze. Geograficzne pochodzenie tego warzywa należącego do rodziny psiankowatych, czyli spokrewnionego z pomidorami, papryką czy ziemniakami, botanicy umiejscawiają właśnie w regionie południowej lub południowo-wschodniej Azji. To stamtąd uprawa tej rośliny rozprzestrzeniła się jeszcze w czasach starożytnych na Bliski Wschód i południe Europy. Współcześnie uprawiane odmiany bakłażana występują w wielu kształtach i kolorach, a na indyjskich targowiskach możemy natknąć się na małe, duże, podłużne, okrągłe, fioletowe, białe czy zielone bakłażany. Smaczny, niskokaloryczny miąższ tego owocu, bo jest to z botanicznego punktu widzenia właśnie owoc, jest chętnie jadany najczęściej w postaci curry.

Miąższ bakłażana jest nieco gorzkawy, aby zredukować goryczkę, należy wymoczyć pokrojone warzywo w osolonej wodzie lub kawałki bakłażana posypać solą i pozostawić na około pół godziny, po czym odlać powstały sok i wypłukać pozostałości soli.

zapraszam do wypróbowania przepisu na smakowite curry z baklażana przygotowane na sposób południowoindyjski, czyli z liśćmi curry i nasionami czarnej gorczycy.

5.0 from 1 reviews
Curry z bakłażana (Brinjal Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg bakłażana
  • 1 duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej lub po 1 łyżeczce utartego czosnku i imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 12-15 liści curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie natka kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Bakłażany kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i przesypujemy solą. Pozostawiamy na około pół godziny, po czym odsączamy powstały płyn, a bakłażan płuczemy i osuszamy.
  2. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę.
  3. Kawałki bakłażana podpiekamy przez chwilę na suchej patelni do delikatnego przypalenia. Można pominąć ten krok, lecz bakłażan potraktowany w ten sposób będzie smakował bardziej "dymnie".
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i gorczycy. Podsmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć, a ziarenka gorczycy zaczną "strzelać".
  5. Dodajemy cebulę i liście curry. Smażymy do zeszklenia cebuli.
  6. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około 2 minuty.
  7. Wrzucamy pomidory i smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się a nadmiar wody odparuje.
  8. Dodajemy bakłażan, mieszamy, aby pokrył się przyprawami. Dodajemy kurkumę, sól i przyprawę garam masala.
  9. Dolewamy około 1 szklanki wody, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około dwadzieścia minut.
  10. Odkrywamy, odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Bakłażan powinien częściowo rozgotować się, tworząc gęsty sos.
  11. Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem.

Smacznego!

curry z bakłażana

Podziel się z innymi:

Komentarze

Curry z bakłażana (Brinjal Curry) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: