Bakłażany obecne są w kuchni indyjskiej właściwie od zawsze. Geograficzne pochodzenie tego warzywa należącego do rodziny psiankowatych, czyli spokrewnionego z pomidorami, papryką czy ziemniakami, botanicy umiejscawiają właśnie w regionie południowej lub południowo-wschodniej Azji. To stamtąd uprawa tej rośliny rozprzestrzeniła się jeszcze w czasach starożytnych na Bliski Wschód i południe Europy. Współcześnie uprawiane odmiany bakłażana występują w wielu kształtach i kolorach, a na indyjskich targowiskach możemy natknąć się na małe, duże, podłużne, okrągłe, fioletowe, białe czy zielone bakłażany. Smaczny, niskokaloryczny miąższ tego owocu, bo jest to z botanicznego punktu widzenia właśnie owoc, jest chętnie jadany najczęściej w postaci curry.
Miąższ bakłażana jest nieco gorzkawy, aby zredukować goryczkę, należy wymoczyć pokrojone warzywo w osolonej wodzie lub kawałki bakłażana posypać solą i pozostawić na około pół godziny, po czym odlać powstały sok i wypłukać pozostałości soli.
zapraszam do wypróbowania przepisu na smakowite curry z baklażana przygotowane na sposób południowoindyjski, czyli z liśćmi curry i nasionami czarnej gorczycy.
- 1 kg bakłażana
- 1 duża cebula
- 2-3 pomidory
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej lub po 1 łyżeczce utartego czosnku i imbiru
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 12-15 liści curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- opcjonalnie natka kolendry do przybrania
- Bakłażany kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia i przesypujemy solą. Pozostawiamy na około pół godziny, po czym odsączamy powstały płyn, a bakłażan płuczemy i osuszamy.
- Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Kawałki bakłażana podpiekamy przez chwilę na suchej patelni do delikatnego przypalenia. Można pominąć ten krok, lecz bakłażan potraktowany w ten sposób będzie smakował bardziej "dymnie".
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i gorczycy. Podsmażamy, aż przyprawy zaczną pachnieć, a ziarenka gorczycy zaczną "strzelać".
- Dodajemy cebulę i liście curry. Smażymy do zeszklenia cebuli.
- Dodajemy czosnek i imbir, smażymy mieszając przez około 2 minuty.
- Wrzucamy pomidory i smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się a nadmiar wody odparuje.
- Dodajemy bakłażan, mieszamy, aby pokrył się przyprawami. Dodajemy kurkumę, sól i przyprawę garam masala.
- Dolewamy około 1 szklanki wody, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około dwadzieścia minut.
- Odkrywamy, odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Bakłażan powinien częściowo rozgotować się, tworząc gęsty sos.
- Podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem.
Smacznego!
Szaleję za bakłażanem, więc musiałam spróbować, i nie rozczarowałam się! Wspaniałe! Bardzo, ale to bardzo smaczne:) Polecam wszystkim!