Mąka z ciecierzycy ( Gram Flour )

Podziel się z innymi:

Mąka z ciecierzycy ( gram flour, besam ) – zmielone suszone nasiona ciecierzycy. Popularny składnik kuchni indyjskiej, używany między innymi w przekąskach typu bonda, pakora, w słodkich ciastkach laddu i w plackach papad. Z lekko podpieczonych nasion wytwarza się mąkę zwaną chana. Nie zawiera glutenu. W kuchni wegańskiej mieszaninę mąki z ciecierzycy z wodą stosuje się jako substytut jajek.

Mąkę z ciecierzycy możemy bez trudu zrobić w warunkach domowych, mieląc suszone nasiona ciecierzycy w blenderze lub młynku do kawy.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Mąka z ciecierzycy ( Gram Flour ) — 3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.