Mąka z ciecierzycy ( gram flour, besam ) – zmielone suszone nasiona ciecierzycy. Popularny składnik kuchni indyjskiej, używany między innymi w przekąskach typu bonda, pakora, w słodkich ciastkach laddu i w plackach papad. Z lekko podpieczonych nasion wytwarza się mąkę zwaną chana. Nie zawiera glutenu. W kuchni wegańskiej mieszaninę mąki z ciecierzycy z wodą stosuje się jako substytut jajek.
Mąkę z ciecierzycy możemy bez trudu zrobić w warunkach domowych, mieląc suszone nasiona ciecierzycy w blenderze lub młynku do kawy.
świetna strona, można się dużo dowiedzieć o indyjskich produktach 🙂 czyli ta mąka nie nada się np. do wypieku ciastek? po prostu zastępuje jajko, tak?
Mąkę z ciecierzycy można stosować również do wypieków. Widziałem kilka przepisów na ciecierzycowe ciastka.
a ja robię chleb m.in. z tej mąki – jest pyszny – polecam!