Klarowane masło (Ghee)

Podziel się z innymi:

Ghee – klarowane masło, używane powszechnie w kuchni indyjskiej do smażenia. Jest to masło pozbawione wody i resztek białek mleka, czyli praktycznie czysty tłuszcz zwierzęcy. Dzięki pozbawieniu zanieczyszczeń, masło takie staje się idealnym tłuszczem do smażenia, gdyż można go rozgrzać nawet do temperatury 250 stopni bez obawy przypalenia.

klarowane masło

klarowane masło – ghee

Jak zrobić ghee?

Klarowane masło możemy bez problemu otrzymać w warunkach domowych ze zwykłego masła.

Do klarowania używamy masła nie solonego. Aby sklarować masło, wkładamy je do rondla o grubym dnie i powoli podgrzewamy. Gdy masło się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała piana, zmniejszamy ogień do minimum, aby zapobiec przypaleniu. Podgrzewając, łyżką cedzakową zbieramy co jakiś czas powstałą pianę, do momentu uzyskania złocistego, klarownego płynu. Oddzielamy płynne masło od powstałego na dnie rondla białego osadu, przelewając je delikatnie do słoiczka.
Tak uzyskane klarowane masło możemy używać do smażenia, pieczenia i gotowania. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła przez długi czas.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Klarowane masło (Ghee) — 3 komentarze

  1. Prościej jest przelać rozpuszczone masło przez gęste sito. Niemal cała frakcja białkowa pozostanie na sicie, a tłuszcz spłynie do podstawionego naczynia.

  2. Wydaje mi się, że ciastka pieczone z tym masłem mają inny smak niż ze zwykłym, i przyznam, że jestem bardziej przyzwyczajona do smaku tradycyjnego.

    • A robiłaś kiedyś masło klarowane? Ja robię sam, to co jest zawarte powyżej 82% tłuszczu jak się gotuje pachnie oborą czyli pomieszczeniem w którym nocują krowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.