Asafetyda ( ang. asafoetida hin. hing ) – przyprawa kuchni indyjskiej, będąca gumożywicą uzyskiwaną z kłączy i korzeni rośliny Ferula assafoetida występującej w stanie dzikim na terenach Afganistanu i Iranu oraz północnych Indii. W handlu występuje w kawałkach – blokach żywicy lub częściej w formie sproszkowanej – jako łagodniejsza wersja przyprawy, zmieszana z mąką.
W stanie surowym charakteryzuje się silnym, charakterystycznym siarkowym zapachem, przypominającym zapach zepsutej cebuli. Ze względu na intensywność zapachu, dodawana jest do potraw w minimalnej ilości, najczęściej do oleju służącego do smażenia. Podczas gotowania lub smażenia nieprzyjemny zapach przyprawy łagodnieje, wydobywając subtelny cebulowo – czosnkowy aromat.
Używana w kuchni południowych i zachodnich Indii, głównie w daniach kuchni wegetariańskiej. Może służyć jako substytut czosnku i cebuli, gdy spożywanie tych produktów jest zabronione ze względów religijnych. Ze względu na działanie zapobiegające wzdęciom dodawana jest do potraw z roślin strączkowych.